четвъртък, 21 януари 2016 г.

10 съвременни автомобила с ретро дизайн

Само един бегъл поглед назад в автомобилната история е достатъчен за съвременните дизайнери на автомобили, за да почерпят вдъхновение при създаването на нов модел. В повечето случаи обаче се взимат само бегли щрихи от ретро автомобилите, но в съвременното автомобилостроене има и сравнително нови коли, които впечатляват с откровени ретро форми. Сега ще ви покажем 10 такива автомобила.
Zimmer Golden Spirit
Според историята на този модел, той се появява като ескиз на една салфетка и от този момент до ден-днешен дизайнът си остава същия. Автомобилът е построен върху шаси от Mercury Cougar, но екстериорният му дизайн наподобява на колите от 20-те години на миналия век.
Mitsuoka Himiko
Технологично погледнат тази кола всъщност не е нищо по-различно от Mazda Miata, но дизайнерите са решили да я "облекат" в едно доста ретро палто. Междуосието е леко разширено, а каросерийните панели са в стил Jaguar XK120. Всъщност не сме уверени, че крайният продукт е удачен.
Toyota FJ Cruiser
Това е един отличен автомобил с повишена проходимост, който се днес се продава особено добре на вторичния пазар. Само че повечето собственици на FJ Cruiser го харесват не заради неговите ретро форми, а въпреки тях. Този автомобил вече не се произвежда, а би могъл да е отличен конкурент на Wrangler.
Subaru Impreza Casa Blanca
Стилът на Casa Blanca е ужасен и същевременно удивителен. Нито предната, нито задната част подхождат на името Subaru, но Casa Blanca е продукт на отчаянието на Fuji Heavy Industries да създаде модерния в края на 90-те години на миналия век в Япония, нов автомобил с ретро форми.
Cumberford Martinique
Знаете ли, че тази машина е обявена за продан след създаването и за сумата от $2.9 млн? Тя е оборудвана с двигател от BMW 7er с мощност 174 конски сили и с прословутото пневматично окачване на Citroen. Днес има само един такъв автомобил в движение и въпреки че е сравнително нов, се счита за колекционерска ценност.
Ford Thunderbird
Защо една компания взима решение за серийно производство на подобен автомобил? Защото, макар и рядко и сред маркетинг специалистите има автомобилни ентусиасти. Те рискуват огромни инвестиции с идеята, че това е нещо различно и ще се хареса на масовата публика. В крайна сметка моделът се оказва грешка и не оправдава средствата, отделени за създаването му.
Nissan Figaro
Figaro се появява на бял свят със слогана "Назад в бъдещето" и е произведен в ограничен тираж от 8 000 екземпляра. Оказва се обаче, че към колата има по-голям интерес и серията е увеличена до 12 000. Дори и тогава обаче желаещите да се сдобият с Nissan Figaro са повече и се стига до продажба на определени бройки на лотариен принцип.
Stutz Bearcat II
Второто пришествие на Stutz Bearcat разполага със силно модернизирано окачване от Pontiac Firebird, както и с мощен 5.7-литров двигател от Corvette. От модела са произведени само 13 бройки, като две от тях веднага са купени от султана на Бруней. Само този факт е достатъчен, за да добиете представа за какви клиенти е направена екзотиката Stutz Bearcat II.
Hongqi L7
Нашата своеобразна класация не може да мине без китайското автомобилно произведение Hongqi (в превод - червено знаме). Hongqi е един от най-старите производители на автомобили в Поднебесната държава и единственият, който прави возила за политическия елит в Китай. Миналата година два такива автомобила бяха подарени на беларуския лидер Александър Лукашенко и даже участваха в парада на 9 май.
Packard Twelve
Винаги, когато се сетим за култовата американска марка Packard, в съзнанието ни изникват красивите ретро автомобили от първата половина на миналия век. Колата от снимката се появява през 1999 година, разполага с 8.6-литров V12 Falconer Racing Engines мотор и с автоматична трансмисия GM 4L80E и въпреки подчертаните си ретро форми ускорява до 100 за 4.8 секунди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Сподели

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More